Hvad er et skøde?

10 maj 2021
Astrid Pedersen

Et skøde er et temmelig centralt dokument, når det handler om fast ejendom. Det er nemlig skødet, som er den eneste officielle og offentligt tilgængelige dokumentation for en boligs ejerforhold.

Et skøde vil være at finde i det der kaldes for Tingbogen eller Tinglysningsregistret. I gamle dage var der tale om en fysisk bog som indeholdt optegnelser over alle boliger i et sogn. Bogen lå på et tinglysningskontor hvor man så kunne slå en givet bolig op.

Nu om stunder er Tingbogen rykket online og kan tilgås af alle med en internet forbindelse. Her kan man læse om boligen hvem der ejer den, hvornår den er overdraget, hvor mange penge der skyldes i boligen og hvorledes det seneste køb er finansieret.

Hvorfor er skødet så vigtigt?

Tingbogen benyttes blandt andet af långivere i forbindelse med kreditvurderinger og udstedelse af lån i fast ejendom. Ejendomsmæglere bruger også databasen til at slå op i når de skal tjekke at en sælger rent faktisk ejer den bolig han eller hun gerne vil have solgt.

Det er således temmelig vigtigt at skødet opdateres hver gang boligen skifter hænder. Ellers vil forrige ejer, hvis han eller hun er meget fræk, kunne optage lån i boligen eller måske endda sælge den endnu engang, med dobbelt fortjeneste. Derfor er det meget vigtigt at du sikrer dig at dit skøde altid er up to date med de rette oplysninger.

Når et skøde er blevet ændret skal det tinglyses på ny. Selv om dette den dag i dag foregår digitalt og ikke er nær så omstændelig en procedure som før i tiden er det alligevel en fordel at have de rette oplysninger på plads fra begyndelsen. Og derfor bør du overlade håndtering af skøde til en dygtig boligadvokat.

Ham eller hende kan du finde på hos eBoligadvokat – læs mere på https://eboligadvokat.dk/skoede/.