Tænk lige på ejendomsskat og ejendomsværdiskat ved køb af hus

30 November 2020
Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Det er nogle ret så lange ord, man næsten knækker tungen på, hvis man ikke er vant til at sige dem: Ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

Men kender man ikke til dem, så kan man næsten regne ud på endelsen, at der er tale om noget afgift og beskatning, man skal af med, end at det handler om en skat i form af ens bedre halvdel.

Og det er dermed noget, som der følger med det at eje et hus, og det skal man nok have in mente, om det er noget, som man kan overskue at betale i lang tid fremover, for man bliver jo lidt bundet af den afgift med videre.

Mange mennesker ser det jo som at blive mere uafhængig ved at få ens eget hus, men egentlig låner man jo bare huset af banken, som man betaler til, da det er de færreste mennesker, der har råd til at betale et helt hus ud med det samme.

Og så kommer der også lige de to andre med oveni hatten: Ejendomsskat og ejendomsværdiskat plus det løse.

Er der så meget frihed ved at eje ens eget hus?

Derfor er det måske mere følelsen ved at kunne sige, at man ejer grunden og ens hus, men den slags kommer jo også gratis eller kan blive betalt ud med det samme.

Hvis man boede i en lejerlejlighed, så havde man trods alt en udlejer, der kunne hjælpe med opgaver i hjemmet i form af at være en vicevært, og der var færre finansielle forpligtelser, der bandt en til stedet, så man kunne hurtigt flytte igen.

Ved at eje et hus med de nævnte udgifter – og flere til – er man jo lidt bundet til at kunne betale det ud, også hvis man bliver skilt, eller man skifter job.

Så man kan bør måske spørge sig selv, om det er en livsstil, man har lyst til at overgive sig til.