Superhelte – de er tandlæger

22 January 2023
Marck Munch

Husk at dine tænder og din mund har brug for kærlighed og pleje

Tegn på, at du måske har brug for at besøge tandlægen, er vedvarende dårlig ånde, tandfølsomhed, smertefuldt tyggearbejde, sår eller læsioner i munden, ændringer i tandretning eller tandkød samt synlige lommer mellem tænder og tandkød. Selv om disse symptomer kan virke mindre i starten, kan de hurtigt udvikle sig til mere alvorlige tandproblemer, hvis de ikke behandles.

Hvis man ikke går til tandlægen, når man oplever disse tegn, kan det føre til en række mundhygiejneproblemer som f.eks. huller, misfarvning af tænderne og emaljeerosion, tandkødssygdomme, parodontose og endda tandtab.

Tandlægebesøg hjælper ikke kun med at forbedre din mundhygiejne ved at fjerne plak ophobning, der forårsager dårlig ånde, men tandlægerne kan også opdage og diagnosticere problemer som knækkede eller knækkede tænder eller fremskredne stadier af karies. Tandlæger kan tilbyde forebyggende behandlinger som fluoridbehandlinger, forsegling og tandbeskyttere, der beskytter mod skader. 

tandlæge

Andre problemer du kan forebygge ved at besøge din tandlæge

Andre almindelige tandproblemer såsom skæve tænder kan korrigeres med bøjler eller tandspænder; manglende tænder kan erstattes med implantater; flækkede tænder kan fyldes med kompositmaterialer; og knirkende tænder kan kræve en omlægning af kæbemusklerne med hjælpemidler såsom okklusal beskyttere.

Mere alvorlige sygdomme som f.eks. mundkræft, der ofte er vanskelig at opdage på egen hånd, kan også opdages ved en tandundersøgelse. Tidlig opdagelse er nøglen til behandling af kræftceller, så det er vigtigt at få regelmæssige screeninger, selv om der ikke er nogen symptomer. Desuden kan systemiske sygdomme som f.eks. diabetes, der ofte viser sig i munden før andre steder i kroppen, behandles bedre, hvis de opdages tidligt ved rutinemæssige tandlægebesøg.

Generelt har regelmæssige tandlægebesøg mange fordele, lige fra at opdage og forebygge mundhygiejneproblemer og sygdomme til at hjælpe med at opretholde et godt generelt helbred. Besøg http://www.tandlaegerne-klarup.dk/ for inspiration og blive opdateret!