Man nåede frem til et kobberbryllup

26 februar 2023
Anders Hansen

Et kobberbryllup er en milepæl, som mange par i Danmark fejrer – og med god grund! Det markerer opnåelsen af 12 og et halvt år sammen og betragtes som en stor bedrift. Traditionen med at fejre et kobberbryllup stammer fra det gamle nordiske ordsprog “Koper i kvirke”, som betyder “kobber i kirken” og henviser til den klokkeringning, der afholdes som afslutning på bryllupsfesten.

Fejringen begynder med, at parret udveksler små gaver som f.eks. smykker eller husholdningsartikler lavet af kobber. Der udveksles også særlige mønter som symboler på deres engagement og kærlighed, som regel med deres initialer indgraveret på dem. Parret udveksler derefter løfter offentligt, mens klokkerne måske ringer i hele byen for at annoncere fejringen alt efter, hvad der kan lade sig gøre det givne sted.

Parret og deres familier blæser derefter i tolv kobbertrompeter som tegn på et års kærlighed til hinanden, efterfulgt af en klokkeringsceremoni, som normalt udføres af den lokale præst eller præst. Klokkerne ringer i tredive minutter, hvilket symboliserer de “tolv og et halvt” år, som de har tilbragt sammen som mand og kone.

kobberbryllupsmusik københavn

Til sidst får parret overrakt et certifikat fra kommunens borgmester, der erklærer dem for kobberbryllupsveteraner. Certifikatet ledsages af en lille kobberplade, som kan hænges op i deres hjem som et minde om deres fælles bedrifter.

Et kobberbryllup er en vigtig milepæl i ethvert dansk pars forhold og bør ikke gå ubemærket hen!

Hvad skal man have at spise til et kobberbryllup?

En traditionel kobberbryllupsmenu består af fisk, skaldyr og danske retter, som normalt serveres i familiestil med mange forskellige valgmuligheder. Retterne omfatter sild og kartoffelsalat, åbne sandwiches med sild eller røget makrel, kogte kartofler, braiserede rødbeder, stegt svinekam og æblekompot. Brød, kager og andre søde sager som f.eks. pandekager er også populære valg til et kobberbryllup.

For at gøre dit kobberbryllup endnu mere specielt kan du vælge et unikt sted at holde festen – måske en gammel kirke eller et malerisk sted ved havet – og dekorere det med kobberaccenter.

Og man skal da ej heller glemme morgenmusikken til et kobberbryllup, hvor man her kan se på kobberbryllupsmusik i København.