Få hjælp til forebyggelse af karies og parodontose hos din tandlæge

04 November 2019
Astrid Pedersen

editorial

Er det flere år siden du sidst har sat dig i tandlæge stolen og ladet tandlægen eller tandplejeren tage dine tænder og gummer under behandling? Så bør du faktisk snart tage dig sammen og få bestilt en tid. Måske tænker du, at det ikke er nødvendigt. Dine tænder klarer sig fint – de sidder fast, og giver kun sjældent anledning til smerter. Det bløder ikke fra dit tandkød, når du børster tænder – i hvert fald kun lidt. Og du sørger jo for at børste regelmæssigt, mindst en gang om dagen. Når du husker det.

Forebyg sygdomme og lidelser i tænder og i tandkød med regelmæssige tandlæge besøg

Men selv om du måske ikke mærker noget videre til problemer med tænder eller med tandkød, er det langt fra sikkert, at der ikke er ansatser til lidelser og sygdomme i din mund. Vi udsætter hver eneste dag tænder og tandkød for belastning i form af sukkerholdig mad og syreholdige drikkevarer – noget, der i høj grad slider på tændernes emalje, samtidig med at der dannes formidable vækst betingelser for bakterier og andre mikro organismer.

Der opbygger sig plak – det, vi også kalder tandsten – på og imellem tænderne, hvor bakterier kan have en fest. Bakterierne bor dybt i tandkøds lommerne, hvor de kan udrette stor skade på såvel gummerne som på tændernes rødder. Og før du ved af det, har du oparbejdet kronisk tandkøds betændelse, som kan føre til parodontose – eller karies (huller i tænderne) som – hvis den ikke behandles og skaderne på emaljen udbedres, kan føre til rodbetændelse eller inflammations tilstande i kæben.

I værste fald skal du af med en eller flere tænder – og er du rigtig uheldig, og kæbe knoglen er ødelagt, kan du ikke engang få indsat implantater som erstatning. Så det er en god idé at komme af sted til tandlægen inden tandpinen sætter ind.

Find din tandlæge i århus på stjerneklinik.dk