Der er kommet mange proteser til
Proteser er blevet en stadig mere populær måde at genskabe bevægelse og funktion på for personer med fysiske handicaps. Der findes en lang række forskellige proteser, lige fra enkle proteser som skinner og seler til mere komplekse kunstige lemmer. Hver type protese har sine egne unikke fordele, afhængigt af den enkeltes behov. De mest almindeligt anvendte proteser omfatter hofteproteser, knæproteser, albuer, skulderproteser, ankelrekonstruktioner, arm- og benproteser, kæbeknoglerekonstruktioner og ansigtsimplantater.
Processen for indsættelse af en protese begynder med en vurdering foretaget af et kvalificeret team af læger, som vil afgøre, hvilken type der er bedst egnet til den enkeltes situation. Når valget er foretaget, protesen er specialfremstillet, så den passer til patientens krop. Efter at protesen er blevet tilpasset, kan det være nødvendigt med fysioterapi og genoptræning for at få erstatningsdelen til at fungere korrekt.
Indsættelsen af en protese afhænger af dens udformning samt af den enkeltes unikke omstændigheder. Det er typisk nødvendigt med en operation for at indsætte de fleste typer, selv om nogle kan gøres uden operation. I mange tilfælde kan restitutionstiden variere fra flere uger til flere måneder, før den nye del er fuldt funktionsdygtig igen.
Generelt set er proteser en fantastisk måde for mennesker med fysiske handicap at genoprette deres evne til at bevæge sig og fortsætte med at leve et aktivt liv. Med de mange forskellige muligheder, der er til rådighed, kan enkeltpersoner finde den løsning, der passer dem bedst.
Hvordan og hvornår opfandt man proteser?
Proteser blev først udviklet i det gamle Egypten og Grækenland, hvor lemmer blev erstattet med udskårne træpinde. Senere har udviklingen inden for medicin og teknologi gjort det muligt at konstruere mere komplekse proteser. Især under Anden Verdenskrig steg produktionen af kunstige lemmer til soldater, der var blevet såret i kamp, voldsomt.
Siden da er proteser blevet meget avancerede og er nu i stand til at genoprette bevægelses- og fingerfærdighed hos personer med fysiske handicaps. Moderne proteser kan spænde fra enkle redskaber som skinner og seler til avancerede bioniske arme eller ben, der bruger sensorer og computere til at styre bevægelsen. Hvert apparat er skræddersyet til at passe til de specifikke behov, der er forbundet med den enkelte persons individuelle kropsstruktur.